Schrijven Redigeren Corrigeren Twentse taalproducties Producten Referenties Nieuws Contact

Nieuws

20190413: RIJSSEN WEL/GEEN ECHTE HANZESTAD

Landkaartdeskundige Joop Voortman zal maandagavond 13 mei in het Rijssens Museum uitleggen watvoor Hanzestad Rijssen ooit geweest is. Aan de hand van veel beeldmateriaal wil Voortman duidelijk maken wat de positie van Rijssen is geweest ten opzichte van de andere Hanzesteden in de middeleeuwen. Voortman zal zijn presentatie zodanig opzetten dat het publiek aan het eind van de avond zelf het belang van Rijssen als Hanzestad kan bepalen. De beeldpresentatieavond begint om 19.45 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Kleine vergoeding voor twee keer koffie/thee met iets erbij 5 euro voor niet-donateurs, donateurs betalen 3 euro, alsook mensen die zich opgeven als donateur. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

20190406: DE NIEUWE HAVEZATE KRONIEK OVER LANDWEREN, STADSZEGELS, RADIO IN RIJSSEN EN DE BIJNAMEN

De nieuwe Havezate Kroniek is uit. In het historisch kwartaalmagazine van de Rijssense Musea staan wetenswaardigheden over Rijssen en de Rijssenaren. In dit nummer gaat het over de komst van de radio in Rijssen door Wim Vlogtman, Ben Plomp schrijft over wat de politie vroeger allemaal kon regelen met de gemeente, Jan Smalbrugge presenteert een eerste deel van een tweeluik over het Rijssense stadszegel, Jan van de Maat en Dick Poortman maakten een artikel over archeologisch onderzoek, Gerrit Kraa sluit zijn verhalenserie over Rijssen de Eerste Wereldoorlog af, in de dialectrubriek komen weer twee oer-Rijssense woorden aan de orde en is er ook een verhaal over de Rijssense bijnamen naar aanleiding van het bijnamenboek van Jan Slofstra. 

Wie het Rijssens Museum steunt met een donateursschap, ontvangt de Havezate Kroniek 4 keer per jaar gratis. Aanmelden kan op info@rijssensmuseum.nl of telefonisch of aan de balie. Vergeet niet de adresgegevens en e-mail te vermelden.  

------------------------------------------------------------------------------------------

23-03-2019: WOORDENBOEK NEDERLANDS-TWENTS VAN KAREL SCHÖNFELD WICHERS BELEEFT HERUITGAVE

Het grote woordenboek Nederlans-Twents van mr. Kareld Diederik Schönfeld Wichers wordt opnieuw uitgegeven. OP donderdag 25 april aanstaande wordt het levenswerk van Koarel van 'n Notoaris 's middags om 16.00 uur ten doop gehouden gehouden in het Rijssens Museum. Het woordenboek is een uitgave van Uitgeverij Rijssens Museum en wordt verzorgd door de Stichting Historisch Oarfgood Riessen. De voorintekenprijs is € 24,95 bij de Rijssense boekhandels en het Rijssens Museum. Na de presentatie kost het woordenboek € 27,95

----------------------------------------------------------------------------------------------------

02-02-2019: RV-tribune maakt nog een kleine kans

RIJSSEN - De Engelse tribune van RV aan de Wierdensestraat maakt nog een kleine kans. Volgens regiomanager Erwin Tijhof van Ter Steege wordt bekeken of de tribune mee kan naar de nieuwe sportvelden voor RV in het Opbroek.

Eerst moet onderzocht worden of de staat van de tribune het toelaat te worden verplaatst. "Wat het nog wat ingewikkelder maakt is dat de tribune en de kleedaccommodaties eronder eigendom zijn van RV," zegt Tijhof. "De club beslist dus in feite wat er gaat gebeuren en ook de Erfgoed Adviesraad zal er zijn licht nog over laten schijnen."

In eerste instantie was Ter Steege van plan om er 12 grote woningen neer te zetten. Later is dat aantal bijgesteld. Er is zelfs sprake geweest van 40 woningen, maar inmiddels is er een nieuwe indeling gemaakt die plaatsbiedt aan ongeveer 25 woningen.