Schrijven Twentaal Corrigeren Twentse taalproducties Producten Referenties Nieuws Contact

Nieuws

vrijdag, 11. november 2022 - 13:02 uur
Twents Culturele Avond Met 't oog op de dage

Donderdag 1 december is de eerste Twents Culturele Avond 2.0 in het Koetshuis van kasteel de Oosterhof. Onder het motto "Met 't oog op de dage" worden verhalen en gedichten rond Sinterklaas, Kerst en de Jaarwisseling ten gehore gebracht.

De Twents Culturele Avond begint om 20.00 uur. In verband met het beperkte aantal zitplaatsen is aanmelden zeer aan te raden. Dat kan op dannenberg@twenthetekst.nl onder vermelding van Twents Culturele Avond. De toegangsprijs bedraagt 10 euro inclusief twee keer koffie/thee met iets erbij.

De Kulturele Raad Rijssen (KRR) heeft tot 2015 de Twents Culturele Avonden georganiseerd. In 2017 ging de KRR op in de Cultuur Adviesraad Rijssen-Holten. Door het wegvallen van de jaarlijkse subsidie verdwenen de Twents Culturele Avonden.

woensdag, 5. oktober 2022 - 22:34 uur
Oxford Street

Alles kan veranderen in een dag
als de auto’s gaan grazen in de straten,
mooie glanzende koeien en schapen
en de verkeerslichten staan groen op gras.

Engelen als cowboys ertussendoor
houden zich bezig met de paardekrachten,
want God, God in het diepst van zijn gedachten,
dat is een boer, dat is gewoon een boer.

Hij scheurt het asfalt als een grasland open,
in de riolen schieten vissen kuit,
wat dood is doet hij ademen en lopen,

maakt van metaal een zachtkloppende huid.
Het zal ontroerend zijn om te aanschouwen
als al die auto’s ook kunnen herkauwen.

Guillaume van der Graft (1920-2010)
Uit: Overzee, 1961

maandag, 8. augustus 2022 - 15:01 uur
Tweede druk dichtbundel Rob Berg - Leam dut smangs zeer

De tweede druk van de bundel "Leam dut smangs zeer" van de Almelose dichter Rob Berg (1946 - 2002) is uit. Toegankelijke gedichten in mooi Almeloos dialect. Bestellen kan op dannenberg@twenthetekst.nl - 36 pagina's € 4,95 Exclusief verzendkosten.

vrijdag, 7. januari 2022 - 13:13 uur
Lös Veur: Literaire maar toch mooie verhalen en gedichten


Lös Veur, literaire verhalen en gedichten; het gaat ergens over. Bestellen kan op mailadres dannenberg@twenthetekst.nl

Het blad kost 4,95 euro. In Rijssen gratis bezorging. Naar elders: geringe verzendkosten.

Dit nummer is gevuld door de schrijvers-columnisten Gerrit Kraa, Martin ter Denge, Jan Slofstra en Gerrit Dannenberg. Ook vertaler Arie Jansen en Gerrit Beunk leverden een bijdrage. Enige criterium: de verhalen en gedichten moeten goed zijn. En dat is al moeilijk genoeg om vast te stellen

De auteurs zijn stuk voor stuk onverbeterlijke streektaalliefhebbers. Toch is het blad een mix van Nederlands en streektalen. Wie van mooie verhalen en gedichten houdt heeft zowel in het plat als het Hollands veel te genieten.

Spelling
De spelling van de streektalen is aan de auteurs zelf overgelaten. Zij hebben allemaal goed nagedacht over het overbrengen van hun boodschap. Immers, zelfs over de schrijfwijze van het Nederlands blijven meningen altijd verschillen, laat staan over de schrijfwijze van het plat. Spelling is enerzijds techniek, maar er komt veel gevoel bij kijken. Daarom blijven smaken erg verschillen. Maar dat geeft juist kleur aan de samenleving én aan de schrijverij.

Streng
Er hebben zich al mensen gemeld die een bijdrage willen leveren. Zijn we blij mee, maar we blijven streng selecteren: mooi & inhoudelijk. Of andersom! En let op: een verhaal is niet goed omdat het in het plat geschreven is. Eerst goed en de streektaal geeft het gedicht/verhaal dan extra waarde.

Inhoudsopgave

Gloeilampje -- Gerrit Kraa
Marius van Dokkum
De Klokke -- Arie Jansen
’t Beankn -- Jan Slofstra
Ik zee oe met de oogne too -- Arie Jansen
Völs te völle poszeagels – Gerrit Dannenberg & Marieke Dannenberg
Onderkoeld -- Gerrit Dannenberg
Totdat Hij komt -- Gerrit Kraa
Crispr -- Martin ter Denge
Oonze Vaa vear vot -- Gerrit Beunk
Jipke löt nen tattoo zetten -- Gerrit Dannenberg
Haringparty -- Jan Slofstra
De Ståtigheid van de Wet -- Martin ter Denge
Oudjaarsdag -- Jan Slofstra



woensdag, 5. januari 2022 - 22:24 uur
Mogen mut neet meugen

Ik heur Max Verstappen nog neet dreks zeggen: “In 2021 mocht ik het wereldkampioenschap Formule 1 halen in Abu Dhabi.” Of Messi: “Ik mocht in 2021 de beste voetballer zijn.” Mear op LinkedIn is zuk soort week gekuijerte de voertaal ewörden: “mogen” vuur en “mogen” achter. Börgemeasters “mochten burgervader zijn van onze mooie gemeente”, wethoolders “mochten het afgelopen jaar goede mijlpalen bereiken voor onze mooie gemeenschap”. Oondernemmers “mochten producten leveren aan mooie klanten” en ZZP’ers “mochten mooie klussen doen voor opdrachtgevers”. Kearl-an-gen-eande: mag, mogen, mochten…het trekt miej zeute oawer de tonge. De versofting van LinkedIn is compleet.
Was dit zakelijke netwoark eerst vuural bedoeld vuur oondernemmers um mekoar makkelijker te veenden. Doar köm al gaauw de klad in. Dat begun met het vermeelden van allemoal cursussen woe’j nen blauwen moandag an met hadden edoan en dan een fantasiecertificaat vuur kregen. Ook opleidingen en universiteiten zoonder diploma ko'j der gewoon op zetten. Schriewt er twee joartallen achter en geen meanske zut da’j nooit eslaagd zeent. Ook al he’j in Rotterdam allene biej de roeivereniging ewes, dan lik ’t op LinkedIn net o’j ne economiestudie an ‘t Erasmus hebt edoan. “Beetje kojt, maaj de stof was mij te theoretisch,” kö’j dan aaltied nog zeggen. Kloar-loeder window-dressing: het hoof neet woar te wean, at mear mooi steet.
Vlak doar achteran köm de nieje lichting jonge oondernemmers dee verestig elken dwarsweend op LinkedIn zet. Doar reageert dan wier aandern op met keenderachtige klapheandkes en stimuleringshartjes. Complete communicatie-ofdelingen zeent de hele wekke drok met mekoar oawer ’n kop strieken en oonder ’n buul. En a’j het woord “mogen” goat törven, dan red iej dat neet met één potlood. In Twente neume viej det: nederigen hoogmood.
Loa’w earlke wean. A’j as oondernemmer gewoon strak woark ofleawert, tegen ne fesoenlijke pries de’j vuurof dudelijk hebt of-esprökken, dan vaalt ‘r niks te meugen. Dan he’j ’t gewoon leawerd en hoof iej oe neet as nen daankboarn kroephoond te profileren. Broene oarme tot an ’n elleboam zeent de slechtste garaantie vuur tookomstige successen.

Vake wordt 'r ook neet biej noa-edacht. Ik heb dit allemoal ezegd in Riessen tegen nen jongen oondernemmer den machtig good woark ofleavert. Hee hef het zeikwoord “mogen” dreks van LinkedIn of-ehaald. Der is nog hoppe vuur 2022.

Gerrit Dannenberg


Nieuwere bijdragen  Oudere bijdragen

Aanmelden