Schrijven Redigeren Corrigeren Twentse taalproducties Producten Referenties Nieuws Contact

Nieuws

zaterdag, 11. december 2021 - 19:49 uur
Van Gaal oawer corona

Zelfs Louis van Gaal har ne meaning oawer het functioneren van de regering. Völ miej van um tegen. Biej al dee vrachtwagens vol corona-borrelwiesheaid, ha’k Van Gaal wiezer willen hebben. Mear nee, Rutte en De Jonge deden het heelmoals verkeerd. In Portugal – hee woont doar - hadden ze het völ en völle better edoan.

Hier in Nederlaand he’w een RIVM en ne regering den bekik hoe der vuur alle moatregelen genog support blif en oonderwiel de economie toch gangs köant hoolden. Mer de leu dee vuur oons dizze koare trekt, doot aaltied alns verkeerd. De in-eantingscampagnes doot neet heelmoals wa’w ehopt hadden en dan wordt de commentaren harder, feller en vuural onredelijker. Doarumme har Van Gaal gewoon mutten zeggen: “Corona? Ik heb de haande vol an det gefoebalte.”

Achterof commentaar gewen is heel makkelijk. Eerst schreeuwt de Tweede Kamer um keaihard ingriepen tegen de Bulgaren – wee’j nog - dee ne Nederlaandse oetkering oet de mure trekt met nen seempeln pinpas. Dán klaagt de Kamer det de fraude te hard wordt an-epakt. Belastingfraudeurs mossen van de Kamer streng worden bestreden en dan koomp oetgerekkend Aleid Wolfsen oons vertellen dat potentiële fraudeurs völs te strabaant wordt behaandeld.

Wiesheaid achterof, deskundigheaid met de kennis van nou, klokigheaid van de koolde groond, verstaand oet de draankfleske; vottemet! Want, hoe doo’j dat? Maakt ne woarkgroep van geliekgestemden, zet de harsenkroonkels op mooi glad papier met een deftig logootje, nen glossy umslag, een stuk of wat intellectuele voetnoten en iej hebt een rapport. Kö’j in talkshows nog wekken laank ’n alwiezen broadhaan oethangen. Vuural zeggen hoe ’t neet mut en vuural neet hoe ’t wal mut.

Het is een groot vuurrecht da’w mekoar aaltied de woarheaid recht vuur ’n kop mangt zeggen. Ook polletieke partiejkes dee allene mear schreeuwt oawer een heel smal stukske van de brede problemen van dizzen tied. En desnoods nog hard ropen dat ’t almoal heel aanders har emut, det corona een gewoon griepje is woe’j mangs iets te vlot an doodgoat mear-noh-jea-het-leawen-hef-non-eenmoal-risico’s. Iej mangt van miej ook röstig zeggen dat vaccineren wál mut of juust neet. Dat Jaap van Dissel nen tuinkabouter is of Ab Osterhaus nen oetgerangeerden veedokter. Almoal prima. Mear Van Gaal oawer het coronabeleid…

Ik kenne machtig sympathieke vrachtwagenchauffeurs. Iej maakt ze niks wies oawer vrachtwagens. Mer ik har ze neet geane as minister van verkeer.

Gerrit Dannenberg

zondag, 17. oktober 2021 - 21:45 uur
Eczeem: literaire maar toch mooie gedichten in het Twents en Nederlands

Hoe klinkt de Dodenrit van drs. P in het Twents? Of Het carillon van Ida Gerhard, Mijn gebed van D.C. Lewis, De blauwbilgorgel van Cees Budding' of The Ballad of Mauthausenvan Mikis Theodorakis? Een boek vol mooie poëzie in mooi Twents en Nederlands.

Eczeem, hardcover,
160 pagina's, €19,99- (in de winkel iets duurder)
ISBN/EAN 978 908 315 980 5
dannenberg@twenthetekst.nl


vrijdag, 11. juni 2021 - 23:38 uur
Overijsselse gedeputeerde krijgt Eczeem op het Rijssens Museum

Voor de streektaalliefhebber worden mooie gedichten nóg mooier in mooi plat. Heb je niets met plat, dan hou je een boek over vol kwaliteitspoëzie met veel interessante weetjes over de dichter, de tijdsomstandigheden en het gedicht. Het boek “Eczeem, het mut toch oarns an lign” van Gerrit Dannenberg is vrijdagmiddag ten doop gehouden in het Koetshuis van kasteel de Oosterhof.

De Overijsselse gedeputeerde ir. Gert Harm ten Bolscher nam het eerste exemplaar in ontvangst. Gerrit Dannenberg, overdag directeur van het Rijssens Museum, had voor de Overijsselse bestuurder gekozen, omdat hij en zijn college-gedeputeerde Roy de Witte dit jaar dé grote motoren waren achter de eerste Statenvergadering in het Nedersaksisch.

Bindmiddel
Ten Bolscher wees op de waarde van streektalen als bindmiddel van de samenleving. Uit eigen ervaring liet hij weten op werkbezoeken graag uit te proberen of zijn gesprekspartners ook streektaal spreken. “Als we namelijk in het Nedersaksisch kunnen communiceren, dan vallen drempels weg en krijgen de gesprekken een andere lading. Dan wordt het communicatie zonder belemmeringen en dat moeten we koesteren,” aldus Ten Bolscher.

Han Pape
Ook voorzitter Jan Bakker van het Rijssense Musea nam een exemplaar in ontvangst. Hoofdredacteur Han Pape van de Twentse nieuwssite de Roskam, kon niet aanwezig zijn, maar Jan Bakker nam als vriend van Pape diens in exemplaar in ontvangst.

Korting
Het boek is te koop in de Rijssense boekhandel en kost daar € 24,99. Op het Rijssens Museum, Kasteellaan 1, kost het € 19,99. Er kan gereserveerd worden per e-mail info@rijssensmuseum.nl Telefonisch bestellen en/of reserveren kan ook 0548 514 261


vrijdag, 2. april 2021 - 22:05 uur
Beeld Stadsomroeper moet direct naar het Schild

RIJSSEN - CU-fractieleider Jan Berkhoff heeft groot gelijk: het standbeeld van Jan met de Panne slaat als een tang op een varken waar het nu staat. Direct werk van maken. Zo lang het blijft staan in de Haarstraat op de huidige plek is het een blijvende aanklacht van de bestuurlijke blunder die is gemaakt bij het afgeven van de sloopvergunning voor het oude notariskantoor. Een reden te meer om er zo snel mogelijk werk van te maken.

vrijdag, 2. april 2021 - 21:58 uur
Prima vergadering in streektalen van Rijssen-Holten

De jaarlijkse dialectraad van Rijssen-Holten is ontspannen verlopen.

Nieuwere bijdragen  Oudere bijdragen

Aanmelden